Annonce

Annonce

Svar: Blandingsforhold ved grøntsagsmos


17. november 2022

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria Louise og den bette :)

Det lyder som om, at I har ramt det helt rigtige tidspunkt for start med skemad - som jeg læser dit brev, så vil lillebror rigtig gerne tage imod skeen, og han vil også rigtig gerne smage på det hele - det er super dejligt :)

Det er ofte en god idé at bruge kartoffelmos som basis og f.eks. sige 1/3 kartoffelmos og 2/3 andre grøntsager. Mange børn kan godt lide kartoffelmos, og det er også med til at give grøntsagsmosen en cremet konsistens. Stille og roligt må du dog også gerne lave mos uden kartoffel for på den måde også at vænne ham til at spise andre former for grøntsager. Det kan være en god idé at tage udgangspunkt i de grøntsager, som I andre spiser, så han gradvist vænnes til at spise familiemad og naturligt også får en vis variation. Og så er det nok vigtigt lige at nævne, at der er børn, som nærmest får kvalme af kartoffelmos, og som derfor har det bedre med grøntsagsmos ude kartoffel:)

Det anbefales at komme 1 tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet grød eller mos for på den måde at energiberige maden. Det er en god idé at variere mellem forskellige typer fedtstof, så han får både plantebaseret (forskellige olier, minarine mm) og også får smør og smørbare produkter. Derudover anbefales det at tilsætte udmalket modermælk eller modermælkserstatning til grød og mos. Bruger du modermælkserstatning er det med til at give lidt ekstra jern til maden.

Hvis barnet har svært ved at vænne sig til grøntsagsmos, men er glad for grød, så kan man også vælge at bruge grød som basis og så gradvist lade grøntsagerne fylde mere og mere, så barnet på den måde vænnes til grøntsagsmos. Men hvis lillebror virker til at være glad for både grød og grøntsager, så synes ...


Annonce

... jeg ikke, at du skal bruge grød som basis, så er det fint at variere mellem forskellige grøntsager og dermed give ren grøntsagsmos. Når han bliver 6 måneder kan han så begynde at få flere og flere grøntsager og også kød og fisk i sin mos.

Det vil ofte være rigtig fint at give f.eks. grød til frokost og, når dette fungerer, så give grøntsagsmos om aftenen. Når han kan spise 1/2-3/4 dl. grød til frokost, så må du gerne give ham grøntsagsmos om aftenen. Det er bedre, at han spiser f.eks. 3/4 dl. to gange dagligt end 1 1/2 dl. på en gang :)

I takt med at han kan spise mere, og antallet af måltider skal øges, så vil det være fint at give grød om morgenen, variere mellem grød og grøntsagsmos til frokost og give grøntsagsmos om aftenen - med udgangspunkt i jeres mad. Og når han i 7 måneders alderen ofte kan spise mere endnu, så vil det ofte være fint med grød morgen og eftermiddagen, og grøntsager/kød/fisk frokost og aften. På den måde får han variation hen over dagen. Frugt kan gives som topping på en grød, som mellemmåltid eller som dessert efter et grøntsagsmåltid. Der gives derudover vand af kop til alle måltider.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det lyder som en fin ordning, at I kan aflevere lillebror i vuggestue om formiddagen og så hente ham til middag. Du kan på den måde bibeholde amningen før middagsluren, og han kan tage sin middagslur hjemme - og du kan samtidig arbejde hjemmefra. Det lyder som en rigtig god løsning for jeres familie, og som du skriver fungerede dette rigtig godt med storebror.

Og dejligt, hvis badet om dagen lige nu kan hjælpe til en rytme med en lidt længere middagslur - krydser fingre for at det fortsætter:)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce